HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Sunday, August 17, 2014

Manhaj Dakwah Para Habaib - Helmi Assyafie Taalim Asyairah

Manhaj Habib - Helmi Assyafie


Klip video atau ke Youtube : Penerangan apakah itu dinamakan Habib dan apa manhaj dan hala tuju dakwah habib

http://www.youtube.com/watch?v=hrI6k3wMXPU

Akhir Zaman ini jalan yang paling baik kita sertai adalah jalan perjuangan dakwah habib dan tuan guru pondok .


Perjuangan dakwah Ahli Sunnah yang paling berjaya sekarang ini di akhir zaman adalah apabila kita menyertai manhaj dakwah para habaib yang merangkumi sunnah perjuangan menarik ummat kepada Islam

Dakwah para habib sangat berkesan sebab
1 . Memperjuangkan ahli sunnah wal Jammah
2.  Mempertahankan kitab thurath seperti perjuangan tuan tuan guru pondok atau pasentren
3. Dakwah kasih sayang kembalikan hati ummat kepada Allah dan Rasul
4. Dakwah kearah penyatuan ummat kepada Allah dan Rasul
5. Mendidik manusia seperti tarbiah salaf soleh yang terdahulu
6. Menyeru ummat kepada jalan tasauf dan hidup berakhlak
7. Sanjung tinggi ulama muktabar yang telah meninggal dunia seperti Imam Syafie dan imam mazhab yang lain     ,begitu juga sanjung tinggi Imam Ghazali , Imam  Nawawi ,  Imam Ibnu Arabi, Imam Abdullah Al Hadad      dan tokoh tokoh ulama yang terkenal dari kalangan ulama ahli sunnah wal jamaah
8. Mempertahankan amalan amalan zikir , hizib dan lain lain seperti amalan tuan guru pondok
9 .Mendidik hati ummat agar cinta Rasulullah SAW - jalanan habib Yaman merupakan ahli dalam menjadi        asbab kepada menghidupkan hati ummat agar cinta kepada Rasul dengan cara berselawat berqasidah dan    banyak lagi , Ingin memahami manhaj para habaib kita perlu mendekati atau malazimi mereka dan kita          perlu pelajari ilmu dari mereka yang tinggi akhlak .

Tulisan ini sebagai luahan hati saya , harap tidak menyinggung mana mana pihak , dan bukan saya nafikan peranan, sumbangan dan pembawakan dakwah lain . Tetapi disini saya ingin menyatakan perasaan hati saya .Dengan Nama Allah hati saya tidak pernah merasai kemanisan melaikan apabila berjuang dengan gerakan dakwah bersama Tuan Guru pondok dan gerakan dakwah habib .

Sukar hendak cari jalan untuk mendapat kepuasan berjuang untuk agama melainkan apabila bersama gerakan para habaib menyampaikan dakwah begitu juga dakwah tuan guru pondok dalam berjuang memberi kefahaman yang sahih ahli sunnah wal jamaah kepada masyarakat .
Perjuangan dakwah yang penuh ujian cabaran dan rintangan ini amat manis kita hadapi andai kita brjuang dengan keyakinan dan sokongan dan doa dari ulama yang merupakan kekasih kekasih Allah .

Ulama Pondok dan Habaib memiliki ilmu yang mantap lebih lebih lagi dalam bidang kitab thurath .
Alhamdulillah kebangkitan anak muda amat membanggakan kita dengan gelombang  majlis selawat dan Ya hana na tetapi jika ingin memahami dan merasai kemanisan ini maka perlu kita mendekati ulama dengan cara menghadiri majlis ilmu , belajar kitab dari ulama muktabar supaya tahkid ilmu kita  . Tanpa ini semua kita belum mendapat menghyati erti kemanisan hidup beragama , kita hanya tiru tiru dan ikut ikut dan hati kita pasti akan rasa kosong disebabkan kita tidak mengikuti aturan yang diajar ulama.

Saya amat bersyukur dan berbangga dengan aura kebangkitan anak muda dalam majlis majlis selawat dan Ya Hana na tetapi andai anak anak muda mendekai majlis ilmu dari ulama ulama muktabar maka lebih bahagia dan Insha Allah sausana ilmu akan wujud seperti di Yaman , Indonesia , Mesir , Morocco dan lain lain lagi negara yang mana majlis ilmu dan majlis maulid selawat mendapat sambutan yang amat amat menggalakan dari sebab kecintaan kepada ilmu dan mendapat hakikat cinta yang hakiki kepada Allah dan Rasul SAW.


Allahyarham Tuan Guru Haji Abdullah Pondok Lubuk Tapah bersama Habib Omar Al Hafidz 
 Baba Ismail Sepanjang Tokoh Ulama Besar Fathoni bersama Habib Omar di Yaman Ulama Ahli Sunnah wal Jamaah


 Golongan Habib yang telah berjaya dakwah mereka dan banyak berjasa kepada Islam


 Helmi Assyafie bersama permata hati Al Habib Omar bin Hafidz
Helmi Assyafie ( penulis ) bersama Habib Syech 

Bukan bermakna apabila kita bersama ulama pondok dan habib kita tinggal perjuangan untuk Islam .
- Saya ingin tegaskan kepada masyarakat , bukan apabila kita bersama pondok atau habib atau kita suka kepada majlis selawat menyekat perjuangan dan sumbangan kepada Islam .
Kita di Malaysia keadaan berbeza dengan negara lain , perjuangan untuk Islam memang perlu untuk tegakan Islam di Malaysia , tetapi jangan sampai berpolitik sampai luar batasan agama hingga taksub dan abaikan agama , ini amat merugikan . Ada pentaksub politik asyik berjuang politik hingga abai pengajian abai amalan sehingga ada yang meninggal dunia dalam keadaan tidak sempat untuk belajar agama dan tidak sempat untuk beramal sebagai bekalan di akhirat ini amat amat merugikan .
Berpolitik cara Islam itu yang brtul , apabila kita mengikut ilmu dan hukum yang digariskan oleh agama Islam . Jangan bergaduh PAS UMNO hingga tidak sudah , hari hari bergaduh hingga mati tidak sudah . Ubah cara fikir , hak tanggungjawab politik kita tentukan lima tahun sekali yang kerja untuk politik jangan berhenti silakan tetapi jangan bergaduh hari hari cakap politik sampai tak sempat nak bahas ilmu dan amal . Tujuan yang paling besar utama iaitulah Iman dalam diri , keluarga dan masyarakat . Inilah yang diperjungkan oleh guru pondok dan habib agar masukan iman kedalam hati ummat supaya ummat kembali kepad Allah dan Rasul .
Dakwah tidak ada batasan pada PAS atau UMNO dakwah untuk semua , maka dakwah perlu ada hikmah agar semua ummat dapat ambil menafaat . Apabila ummat faham Islam mestilah ummat akan tolak mungkar .
Para pendakwah sekarang susah apabila hanya nak jaga makhluk , pengaruh dan nama hingga cakap perkara yang memihak kepada sebelah dan menyinggung sebelah pihak .Jika UMNO ulama itu maka ia akan bercakap untuk UMNO suka dan jika PAS ulama itu dia akan bercakap bagi PAS suka dan terkadang benda yang betul ulama tak berani nak tegur kerana takut pengaruh hilang , orag tidak suka begitu juga jika pekara itu mungkar mereka tidak tegur sebab nak jaga rakan.  Sedangkan ajaran ahli sunnah wal Jamaah yang ditinggalkan oleh Rasulullah yang dibawa oleh guru pondok dan habib dakwah hanya untuk memberi  kefahaman yang jelas kepada ummat agar ummat faham Islam dan hati kembali kepada Allah dan Rasul . Walaupun perkara itu pahit terpaksa diperkatakan sebab amanah kita dengan agama Allah , kita jaga Allah maka Allah jaga kita .
Hari ini ramai orang tak nak jaga Allah tetapi ramai yang utamakan makhluk dari hukum hakam Allah sekalipun ulama mereka akan cari modal bercakap agar pihak mereka betul sekalipun perkara itu jelas tidak betul , ini bukan  dari ajaran Islam ini adalah ajaran taksub buta tulu politik. Sayang dunia tidak kena gaya dan tak kena tempat .
Pesanan saya yang paling baik sekarang ini perjuangan kita di Malaysia
- Bersama ulama pondok belajar ilmu agar memahami ilmu agama dengan mantap supaya mantap pegangan     agama dalam kehidupan
- Bersama Habaib dalam mempelajari ilmu akhlak dan adab serta membentuk hati kita kepada cinta hakiki     kepada Allah dan Rasul
- Memperjuangkan ahli sunnah wal jammah bersama ulama dan habib agar di akhirat kita dapat bersama        duduk dibawah panji panji Rasulullah SAW
- Bersama PAS terutama syura ulama untuk laksana hudud di Malaysia , jika ada yang menentang syura    ulama jangan kita dekati pemimpin itu , berjuang dengan ilmu bersama perjuangan ulama ahli sunnah wal jamaah bedasarkan ilmu bukan taksub politik buta tuli dan dakwahlah UMNO dengan baik dan hikmah agar UMNO faham Islam dan terima Islam bukan benci UMNO dengan hawa nafsu politik tanpa dakwah , jika dengan DAP dan PKR boleh berbaik baik apa salah jika kita baik baik dan dakwah UMNO sehingga mereka faham dan terima Islam secara keseluruhan , jangan jadi PAS yang tidak mengaji agama , orang PAS yang semangat berjuang politik hingga tidak sempat hendak melakukan ibdat . Jangan jadi khawarij yang memusuhi ummat Islam hingga luar batasan yang menghukum orang semua salah yang betul hanya kita fahaman ini adalah salah dinamakan khawarij dalam fahaman ahli sunnah . Ramai rasa dia ahli sunnah tatapi jika tidak pelajar ahli sunnah dengan baik maka tidak mustahil dia akan berfahaman yang keluar dari ahli sunah seperti wahabi , syiah , khawarij , muktazilah , dan lain lain.
Akhir kalam jangan buang masa dengan perkara tidak mendatang faedah kepada untuk menyumbang kepada kebaikan akhirat kita dan jangan tinggal ulama terutama guru pondok dan habib serta jangan tinggal perjuangan bersama syura ulama PAS ( ulama yang aliran sunni )  untuk kita melihat hukum Allah terlaksana di Malaysia

No comments:

Post a Comment