HIMPUNAN ULAMA THURATH SIRI 3

Friday, March 22, 2013

ASYAHID SYEIKH RAMADHAN AL BUTI dalam kenangan ...AL FATIHAH


SYEIKH DR RAMADHAN AL-BUTI Mati Syahid -AL FATIHAH

MADRASAH RAHMANIAH PONDOK TUAN GURU HJ SALLEH MUSA 
Menghadiahkan Fatihah kepada Syeikh Ramadhan , lebih kurang 3000 pelajar kuliah umum yang mengikuti kuliah pagi tadi merasa sedih dan hiba dengan pemergian TOKOH ULAMA SUNNI , moga Allah membalas kejahatan bagi mereka yang terlibat dengan pembunuhan ulama kita  , moga Allah hancurkan kerajaan Basyar yang sangat zalim , Basyar Assad pemimpin SYIAH yang sangat Melampau !!!
Jenazah Asyahid Syeikh Ramadhan akan dikebumikan esok 23.3.2013 lepas zohor
PEMBUNUHAN KE ATAS SYEIKH DR RAMADHAN AL-BUTI KERANA FAKTOR BELIAU MENYOKONG RAKYAT SYRIA NAK GULINGKAN ASSAD PEMIMPIN SYIAH SYRIA !

Namun di akhir hayatnya, Dr Bouti telah berpaling arah dan menyatakan kesediaanya untuk menyokong rakyat dalam revolusi mengguling pemerintahan Assad. Beliau juga telah merancang untuk keluar dari Syria bersama keluarganya. Perkara ini juga mungkin menjadi faktor pembunuhannya

كلمات البوطي الأخيرة قبل رحيله..مؤثر

Perkataan SYEIKH RAMADHAN BUTI terakhir sebelum pemergiannya
23 MAC 2013

Syeikh Ramadhan Buti selamat disolatkan


KALAM SYEIKH MUHAMMAD ALI AS-SOBUNI BERKAITAN DENGAN PEMBUNUHAN ALMARHUM SYEIKH DR SA'ID RAMADHAN AL-BUTI..:-)

Pandangan Asy-Syaikh Ali As-Shobuni terhadap pembunuhan atas Asy-Syaikh Sa'id Al-Buthy;

"... Kami di Syiria yakin betul bahwa perbuatan ini adalah ulah pendukung Al-Asad. Kami tahu mereka, pandangan kelompok mereka, yang sudah memusuhi kami belasan tahun. Mereka telah membunuh ulama-ulama Libanon seperti Syaikh Hasan Khaled mufti Libanon, dan puluhan ulama di Syiria.

Saya harap agar umat Islam mendoakan rahmat bagi setiap orang yang terbunuh dan syahid di bawah panji kebenaran. Dan di dalam kematian, semua manusia setara. Kita sedih atas tetesan darah yang mengalir. Dan anak-anak, orang tua, serta wanita yang terbunuh tiap hari tidaklah lebih rendah martabatnya di antara yang lain, begitupun orang yang kita diamkan dari membunuhnya maupun orang yang kita benci (untuk) membunuhnya.

Ini adalah agama dimana darah di antara kita diharamkan. Dan di hari terbunuhnya al-Buthy, telah terbunuh pula tidak kurang dari seratus lima puluh orang di tangan pasukan terkutuk itu. Duhai Allah, terimalah para syuhada kami, ampuni mereka..."

 KEHILANGAN SALAH SEORANG IMAM MUJTAHID DI ABAD INI..INILAH KALAM SYEIKH DR ALI JUM'AH,MANTAN MUFTI MESIR..:-)

Syeikh Dr Ali Jum'ah pernah ditanya oleh anak muridnya berkenaan berapa ramaikah mujtahid yang masih hidup di dunia ini. Lantas sheikh menjawab hanya dua orang iaitu yang pertama Al Allamah Sheikh Dr Yusuf Al Qardhawi dan yang kedua Al Allamah Sheikh Dr Muhammad Sa'id Ramadhan Al Buti.

23 MAC 2013

SYURGA BUATMU WAHAI ASY-SYAHID IMAM AL-MUJTAHID..INSYA ALLAH..:-)

GAMBAR AS SYAHID SYEIKH DALAM RAMADAN BUTI dalam kenangan abadi...........
Moga ALLAH rahmati roh beliau Al Fatihah 
1 comment: